Biserica ortodoxa din Ocolis

Biserica ortodoxa din Ocolis

Biserica ortodoxa din Ocolis

A fost inaltata in anul 1910, inlocuieste o biserica de lemn din secolul al XVIII-lea, mutata la Cacova Ierii. Impresionanta prin silueta, biserica respecta cu fidelitate planul bisericilor transilvanene construite in aceeasi perioada. Pictura murala din interior, de factura naiv populara, este opera unui maestru local (Ladislau Laslo, 1911). Iconostasul de zid este decorat cu o friza a celor doisprezece apostoli, avandu-l in centru pe Isus. In naos exista reprezentari ale celor patru evanghelisti insotiti fiecare de atributele sale. Este de semnalat si abundenta motivelor decorative inspirate din arta populara romaneasca. In patrimoniul Bisericii se pastreaza mai multe carti vechi, dintre care le amintim pe urmatoarele: Apostol (1683), Noul Testament acum intai tiparit intr-acest chip pre limba rumaneasca cu porunca si cu toata cheltuiala prea luminatului si Inaltatului, iubitorului de XC Domn si obladuitoru a toata Tara Rumaneasca, Io Konstandin Basarab Voevod (1704). Cartile de secol XIX din colectia Bisericii sunt extrem de numeroase. De asemenea, in biblioteca Bisericii se afla si cateva manuscrise din secolul al XIX-lea, dintre care unul decorat cu un frontispiciu miniat. In iconostasul Bisericii din Ocolis se pastreaza patru icoane din secolul XVIII (Maica Domnului cu Pruncul, Deisis, Sf. Nicolae, Arhanghelul Mihail), pictate in perioada 1731-1734, de mesterul Vasilie Zugrav si repictate, dupa cum spune istoricul de arta Marius Porumb, ai??zde o mana nedibace in secolul nostruai???.

In cimitirul satului Ocolis se pastreaza cateva cruci din piatra din secolul XIX, printre care aceea a preotului Elizei Mezei.

 

Rezervatia Cheile Runcului

Cea mai mare strapungere morfologica a crestei calcaroase Vulturese este data de Cheile Runcului. Acestea sunt spectaculoase atat prin lungimea lor, peste 1.000 metri cat si prin inaltimea lor (pe alocuri depasesc 450 metri). Cheile ...