Rezervatia Cheile Runcului

Cheile Runcului

Cheile Runcului

Cea mai mare strapungere morfologica a crestei calcaroase Vulturese este data de Cheile Runcului. Acestea sunt spectaculoase atat prin lungimea lor, peste 1.000 metri cat si prin inaltimea lor (pe alocuri depasesc 450 metri).

Cheile Runcului se gasesc in mijlocul vaii Runcului, in partea centrala a fasiei carbonatice. Versantii stau fata-n fata cu culmea masiva a Bedeleului.

Cheile Runcului se deosebesc prin diversitatea morfologiei, prin etalarea pe verticala a peretilor si prin mendrele vaii care scot in evidenta apa ce taie drumul. Mai exact, cadrele spectaculoase se observa inca de la intrare, lucru redat de fatada alba a calcarelor.

Cheile adapostesc putine pesteri. Cea mai cunoscuta grota fiind… pestera Runcului (o lungime de 378,5 metri si o denivelare de 63 metri).

Cheile Runcului este considerata o “opera” a vaii, deoarece isi aduna apele prin intermediul afluentilor Belioara, Tisa si Jgheburoasa.

Cheile Runcului se intind pe o suprafata de 20 hectare, pe teritorul localitatii Ocolis, judetul Alba. Este o rezervatie naturala complexa, unde cadrul pitoresc este imbinat cu creste, tarcuri, turnuri si abrupturi.

Cheile sunt aplasate in partea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul raului Ocolisului.

 

Rezervatia Cheile Runcului

Cea mai mare strapungere morfologica a crestei calcaroase Vulturese este data de Cheile Runcului. Acestea sunt spectaculoase atat prin lungimea lor, peste 1.000 metri cat si prin inaltimea lor (pe alocuri depasesc 450 metri). Cheile ...