Suprafata si limite

Suprafata si limitele: 240 ha. In partea de nord, pe o portiune de 400 m (la est de satul Lunca Larga si la nord de Varful Plesa Runcurilor, 930 m) limita rezervatiei coincide cu un drum si cu limita judetului. Se desprinde din aceasta spre a trece prin Varful Plesa Runcurilor si se continua in zig-zag, spre sud-est (ca limita de nord-est, circa 1,2 km) pana intr-o sa (la 750 m altitudine absoluta), de unde coboara in lungul unui ogas cu drum – 1 km) pana in albia Paraului Ocolisului, la marginea de nord a satului Runc.

Limita de sud trece pe dreapta vaii in lungul unui ogas cu maluri abrupte, pe sub versantul nordic al Dealului Runcului, si dupa 1 km ajunge in creasta (o creasta secundara) unde se intalneste cu limita de nord a rezervatiei Cheile Pociovalistei. Pe circa 600 m urmareste aceasta creasta pana la marginea abruptului principal. De aici se indreapta spre nord si dupa ce trece prin cota de 982 m, de-a lungul unei valcele prin padure coboara in albia Paraului Ocolisului. Mai la nord, pe stanga vaii, urmareste marginea padurii si a abruptului pana la limita judetului.

Zona tampon este reprezentata de o fasie cu latime variabila intre 150-700m, numai in latura de vest, intrerupta in cateva locuri de petice de pajisti. Spre sud are limita comuna cu rezervatia Cheile Pociovalistei, iar spre nord zona tampon este reprezentata de o fasie lata de 200-500 m, pana in drumul care coincide cu limita judetului. Este o fasie cu pajisti (faneata si pasune) si tufarisuri.

 

Rezervatia Cheile Runcului

Cea mai mare strapungere morfologica a crestei calcaroase Vulturese este data de Cheile Runcului. Acestea sunt spectaculoase atat prin lungimea lor, peste 1.000 metri cat si prin inaltimea lor (pe alocuri depasesc 450 metri). Cheile ...