Rezervatia Scarita-Belioara

Rezervatia Scarita-Belioara

Rezervatia Scarita-Belioara

Rezervatia Naturala Scarita Belioara este situata in Muntii Apuseni, in masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocolis si Posaga din Judetul Alba, dar aproape de limita cu judetul Cluj. Principalele cai de acces sunt pe valea Ariesului (pe valea Ocolisului, a Pociovalistei sau a Posegii) sau din statiunea Muntele Baisorii (din care sunt doar 3 ore de mers pe jos). In apropiere sunt si alte valoroase arii naturale protejate si monumente si obiective turistice: Cheile Posegii, schitul Posaga, izbucurile Bujor si Feredeu ai??i?? unul intermitent si altul mezotermal, Coltii Vulturesei (unde se afla Pestera Casa Zmeului).

Descriere Rezervatia Naturala Scarita Belioara

Initiativa punerii sub protectie a Rezervatiei Naturale Scarita Belioara a avut-o academicianul Alexandru Borza, inca din anii ’20, fiind infiintata in anul 1941. Suprafata actuala a rezervatiei este de 450 de ha si cuprinde fanatul sesul Craiului, un platou calcaros situat la peste 1.300m altitudine, precum si o zona de padure cu amestec de zeci de specii si mari si spectaculoase abrupturi calcaroase care strajuiesc valea Belioara Posegii. Altitudinea maxima este de 1.382 m, in vf. Scarita. A fost numita rezervatie naturala pentru ca in aceste locuri se gasesc specii foarte rare de plante si animale. Unele au rezistat din perioadele glaciare reci, fiind situate sub altitudinea lor obisnuita (Gentiana-cupa, Gentiana-cupa de calcar, strugurii ursului, argintica, sangele-voinicului, laleaua pestrita etc., care infloresc in perioada mai-iunie), iar altele se pastreaza din perioadele mai calde ale erei glaciare (ex. Sapunarita galbena ai??i?? Saponaria Belidifolia ai??i?? specie de origine mediteraneana).

De asemenea foarte valoroase sunt si padurile unde intalnim exemplare seculare de pin, molid si larice. Pe platoul Scaritei intalnim ienuparul, iar pe versantii abrupti si stanci apar exemplare de Tisa (Taxus baccata), specie ocrotita. Elemente faunistice foarte rare sunt unele specii de fluturi, precum si acvila de stanca (Aquila chrysaetos), cea mai mare pasare rapitoare din Romania, care cuibareste pe stancile abrupte. Cel mai mare dusman al rezervatiei este pasunatul necontrolat, care a fost stopat din 1994, prin construirea de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan ai???Albamontai??? din Alba Iulia, ajutat de alte ONG-uri, a unui gard care bareaza intrarea in rezervatie dar care din pacate a fost anul trecut distrus partial si vitele au inceput din nou sa pasca in rezervatie, aducand mari daune prin calcare si http://advisors.se/blogg/2018/02/11/panmycin-cost/ balegare, schimband Alavert order compozitia chimica a solului si modificand vegetatia. Cauza este nepasarea si chiar reavointa criminala a ciobanilor care ingrijesc turma apartinand satului Ocolis si care, de ani de zile, desi stiu ca e strict interzis pasunatul in rezervatie, lasa vitele sa intre sau le mina chiar ei.

 

Rezervatia Cheile Runcului

Cea mai mare strapungere morfologica a crestei calcaroase Vulturese este data de Cheile Runcului. Acestea sunt spectaculoase atat prin lungimea lor, peste 1.000 metri cat si prin inaltimea lor (pe alocuri depasesc 450 metri). Cheile ...